Borsada Emir Neden Gerçekleşmez? | 2024

Borsada Emir Neden Gerçekleşmez?

Merhaba, Borsayı anlama yolunda yazılar yazamaya devam ediyorum. Bu aralar soru cevap şeklinde yazılar yazıyorum. Bu günkü sorumuz Borsada emir neden gerçekleşmez? oldu. Elimden geldiği kadar detaylı anlatmaya çalışacağım. Borsada emir çeşitleri ve anlamlarını öğrenmek için buraya tıklayın hazırsanız başlayalım. Hisse senedi almak veya satmak için limit bile değil piyasa fiyatından/ serbest fiyattan emir verdiniz ama emriniz gerçekleşmedi! Borsada emir gerçekleşmemesinin çeşitli sebepleri vardır. Bunlardan birisi Emir verilen tutarda alıcı yada satıcının olmamasıdır. Bu konu veya başka konuda borsa ile ilgili sorularınız varsa lütfen yorum kısmına yazmayı unutmayın.

Alıcı veya Satıcı Olmadığı İçin Gerçekleşmeyen Emirler

Örneklerle borsada emir neden gerçekleşmez daha net anlayalım. ilk emir gerçekleşme sebebine örnek vermem gerekirse;

Örneğin; ABC Hissesi için alış fiyatı 10.00 Lira olsun satış fiyatı 10.01 Lira olsun. Siz bu hisseyi almak istediğiniz zaman 10.01 Liradan alış emri vermelisiniz. Bu konuyu da detaylandırayım. Diyelim ki siz 10.01 Liradan 10.000 Adet ABC hissesi almak istediniz ve 10.01 Lira’dan 10.000 Lot alış emri verdiniz, emriniz gerçekleşmek için sıraya girer sıra size geldiğinde 10.01 Lira’da 10.000 Lot satış varsa emriniz gerçekleşir eğer 10.00 Lira’da 9000 Lot satıcı varsa emriniz kısmı olarak gerçekleşir. 9000 Adet alış işlemi gerçekleşir 1000 Adet emir 10.01 Lira’da beklemede kalır.

Yani sizin emrinizin tam olarak gerçekleşmesi için emir girdiğiniz seviyede almak yada satmak istediğiniz tutar kadar alıcı yada satıcı bulunması gerekir. Yukarıda alış örneği verdim durum tam tersine döndüğünde satış emri vermek istediğinizde bu sefer 10.00 Lira’dan emir vermelisiniz. Sebebi hisseyi almak isteyenlerin hisse için ödeyeceği en yüksek tutarın 10.00 Lira olmasıdır. Eğer siz 10.00 Lira yerine 10.01 Lira ve üzerindeki bir rakamdan satış emri verirseniz, sizin emir verdiğiniz tutarda alıcı olmaması durumunda borsada emir gerçekleşmez beklemede kalır.

Borsa da emir gerçekleşmemesinin ana sebebi alıcılar ve satıcılardır. Alıcının almak istediği fiyat ve satıcının satmak istediği fiyat denklenmezse borsada emir gerçekleşmez.

Taban ve Taban Olan Hisselerde Emir Gerçekleşmemesi

İkinci emir gerçekleşme sebebi hissenin tavanda yada tabanda olmasıdır. Bu durumu da detaylı bir şekilde örneklendirerek açıklayayım. Örneğin ABC hisseleri için tavan fiyatı 10.00 Lira olsun ve ABC hissesi tavan fiyatından işlem görüyor olsun. Siz tavan fiyatından emir verdiniz ve emriniz gerçekleşmedi bunun ana sebebi sıralamaya girememiş olmanızdır.

Abc hisselerini tavandan almak isteyen ve sizden önce emir veren kişilerin olması o kişileri sıralamada sizin önünüze geçirir. Ayrıca verdiğiniz emirde ilk sırada olsanız bile ABC hissesini tavan fiyatı olan 10.00 Lira’dan satan olmazsa yine emriniz gerçekleşmez. Bu durumda 2 etken vardır birisi emir sıralamasında geride olmanız ikincisi tavan fiyattan satıcının olmaması.

Durum tam tersine döndü ve siz elinizde bulunan taban fiyattan işlem gören ABC hissesini satmak istediniz ve satış emri verdiniz ama emir gerçekleşmedi. Yukarıda anlattığım durumun tam tersini düşünmelisiniz. ABC hissesini taban fiyattan satmak isteyip satamıyorsanız yeterli alıcı yok demektir. Yada satış emir sırası size gelmiyor demektir. Genellikle taban olan hisselerde alıcı olmaz, tavan olan hisselerde ise satıcı olmaz ve borsada emir gerçekleşmez.

Dikkat

Bazı aracı kurumların yada banka yatırım bölümlerinin internet yada mobil şubelerinde emir girişi yapılırken Örneğin ABC hissesi için alım yaparken satış fiyatından satış yaparken de alım fiyatından emir otomatik giriliyor. Yatırımcı genellikle emir girişinde bu bölüme bakmıyor. Emir girişi yaparken satacağınız yada alacağınız hissenin alış satış rakamlarına göre emir girişi yapmalısınız. Yukarıda örnek verdim ama tekrar edeyim.

ABC hissesinin alış fiyatı 10.00 Lira satış fiyatı 10.01 Lira olduğunda yatırımcı bu hisseyi almak isterse 10.01 Lir’da satıcının olmasından dolayı 10.01 Lira’dan alış emri vermelidir. Elindeki hisseyi satacağı zaman 10.00 Liradan satış emri vermelidir çünkü hisseyi almak isteyenler 10.00 Lira’dan almak istemektedir.

Borsada emir neden gerçekleşmez aklıma gelen sebepleri anlatmaya çalıştım. Borsada emir yetersiz bakiye sebebiyle gerçekleşmez demedim çünkü yetersiz bakiye olması durumunda borsada emir girişi yapamazsınız. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.

  • Murat Aksoy

    Related Posts

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Para insanların hayatlarına yön veren bir araçtır. Birçok insan hayallerindeki hayatı yaşamak için bolca parasının olmasını ister. Aileden gelen bir zenginliğiniz yoksa nakit paranızı değerlendirip daha çok…

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Yemek sepeti uygulaması, günümüzde sıklıkla kullanılan, yemek sektöründe faaliyet gösteren satıcılar ile müşterileri uzaktan yan yana getiren bir uygulamadır. Yemek sepeti uygulaması ile fiyat karşılaştırması yapabilir ve aklınıza gelen hemen…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    You Missed

    Koca Takip Programı Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

    Koca Takip Programı Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

    Başkasının Whatsapp Mesajlarını Okuma 2024 Yılında Neden Gerekli?

    Başkasının Whatsapp Mesajlarını Okuma 2024 Yılında Neden Gerekli?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Bilanço Nedir? Borsada Bilanço Nasıl Okunur?

    Bilanço Nedir? Borsada Bilanço Nasıl Okunur?

    Teorik Eşleşme Nedir?

    Teorik Eşleşme Nedir?