Trend

Borsada Karanlık Oda Nedir? | 2021

Borsada Karanlık Oda Ne Demek

Borsa da Karanlık Oda Nedir?

Borsa da yatırım yapıyorsanız bazı yatırımcıların karanlık oda gibi söylemlerini duyarsınız. Hisse senedi piyasasında bildiğiniz gibi sürekli işlem 18:00’da kapanıyor ama alış ve satış işlemleri bir süre daha devam ediyor. 18:00’dan sonra tek fiyat uygulamasına kapanış seansı diyoruz. Karanlık oda basitçe Kapanış seansı içerisinde gerçekleşen alış ve satış işlemlerinin hepsine verilen isimdir Borsada karanlık oda tabiri de buradan geliyor. Derinlik lisansına sahip olmayan yatırımcılar Kapanış seansı içerisindeki alış ve satışları göremedikleri için, Borsada karanlık oda tabiri ortaya çıkıyor. İngilizce karşılığı Dark room olan Karanlık oda, Kör havuz ile karıştırılmamalıdır. Kör havuz (Dark Pool) borsa da işlem yapan aracı kurumların alış ve satışlarının gizlenmesi, görünmemesidir (makalenin sonunda Kör havuzdan da bahsediyorum). Karanlık oda tabiri ise biraz farklıdır.

Karanlık Oda Nasıl İşliyor?

Karanlık odada fiyat işlemi aslında kolaydır. Yatırımcılar için seans kapandıktan sonraki 5 dakika emir toplama bölümü oluşur. İlk aşamada 18.00’da seans kapanır. İkinci aşamada ise 18.05’e kadar son emirler toplanır. Bu emirler toplanırken hisse fiyatı 5 dakika boyunca sabit kalır. Hisse fiyatı 5. Dakikanın sonunda girilen alış ve satış emirlerinin toplamına göre belirlenir. Burada hisse fiyatı tavan ve taban fiyatı ayrı olarak hesaplanır. Tavan ve taban fiyatı %3’ü geçmeyecek şekilde ayarlanır. Bu emirlerin girildiği son 5 dakikaya karanlık oda denilmektedir.


İlgili hisse senedine ait kapanış emir toplama seansında Karanlık oda diye tabir ettiğimiz 18:00 ile 18:05 arasındaki alış ve satışa göre denge fiyatını Teorik eşleşme uygulaması ile görebilirsiniz. Karanlık odanın içerisini görmek için tek kademe derinlik lisansı satın almanız gerekmektedir. Aracı kurumlar üzerinden temin edebilirsiniz.

Siz de Ücretsiz 100 Bin TL ile BORSADA İŞLEM YAPARAK ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.. Demo Hesap Açmak İçin Tıklayın

Kapanış Seansı İşlem Saatleri

  • Emir toplama aşaması – (4 dakika, 18:01 – 18:05)
  • Fiyat belirleme ve kapanış seansı işlemleri aşaması – (2 dakika, 18:05 – 18:07)
  • Kapanış fiyatından/ tek fiyattan işlemler aşaması – (2 dakika, 18:08 – 18:10)

Borsa kapandıktan sonra, yukarıda verdiğim saatler içerisinde gerçekleşen olayların tümü borsada karanlık oda nedir sorusunun cevabıdır. Bu saatler içerisinde oluşan alış ve satış işlemlerini derinlik lisansına sahip olmayan yatırımcılar göremezler o sebeple karanlık oda tabiri ortaya çıkar.

Yukarıda da söylediğim gibi borsada karanlık odanın içerisini görmek için tek kademe derinlik lisansına sahip olmanız gerekmektedir. Tek kademe derinlik lisansını aracı kurumlar üzerinden veya hisse senedi alış satış işlemi yaptığınız bankaların yatırım bölümleri üzerinden alabilirsiniz.

Tek kademe derinlik lisansı fiyatları kuruma göre değişiklik gösterebilir. Bildiğiniz gibi canlı, anlık olarak borsa verilerini izlemek ücrete tabidir. Ücretsiz canlı borsa izlediğiniz zaman 15 dakika gecikmeli olarak borsa verileriniz izleyebiliyorsunuz. Canlı borsa izlemek için Düzey 1 Lisansı almalısınız.

Siz de Ücretsiz 100 Bin TL ile BORSADA İŞLEM YAPARAK ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.. Demo Hesap Açmak İçin Tıklayın

Borsada karanlık odanın içerisini görmek için ise Düzet 1+ Lisansı almalısınız. Düzey 1+ Lisansı fiyatı dediğim gibi kurumlara göre farklılık gösteriyor. Örneğin Ziraat Yatırım Borsada karanlık odanın içerisini görmenizi sağlayacak olan Düzey 1+ Lisansını müşterilerine özel 30 Lira’ya verirken Başka bir kurum 50 Lira’ya verebilir.

Düzey 1+ Lisansı için yaptığım araştırmada Vakıf Yatırım’ın resmi internet sitesinde fiyat listesi yayınlanmış Dilerseniz Buraya tıklayarak derinlik lisansları fiyatlarına bakabilirsiniz. Vakıf yatırım karanlık odanın içini görmek için gerekli olan Düzey 1+ Lisansı için 40 Lira fiyat çıkartmış. Düzey 1+ Lisansı almak isterseniz aracı kurumunuz ile iletişime geçmelisiniz. Vakıf Yatırım Lisans fiyatlarını örnek olsun diye yazdım. Borsada karanlık oda nedir diye başladık nerelere geldik. Güzel bir bilgi paylaşımı olduğunu düşünüyorum. Umarım sizler için de faydalı olmuştur.

Yatırımcıların forum sitelerinde veya sosyal medya sitelerinde kapanış seansında karanlık odaya girdik, karanlık odada neler olacak, karanlık odada herşey belli olur gibi yazılar yazdığını görürsünüz o ifadelerde geçen borsa karanlık oda tabirini en ince detayına kadar anlattığımı düşünüyorum. Borsada karanlık oda nedir detayı ile öğrendikten sonra, Borsada uygulanmasına son verilen kör havuz nedir bir bakalım.

Kör Havuz Nedir?

İngilizcede Kör Havuza Dark Pool denilmektedir. Kör havuz büyük aracı kurumların alış ve satış işlemlerinde isimlerinin gizlenmesidir. İsimleri gizlenen aracı kurumların gün içinde yaptıkları işlemlerin görülmemesi, diğer yatırımcılar tarafından takip edilmemelerini sağlar. Borsa İstanbul kör havuz uygulamasının kaldırılması için 2017 Yıldan 2 adet deneme yapmış ve 2 Mayıs 2018 tarihinde kör havuz uygulamasına son verileceğini duyurmuştu. Kör Havuz uygulaması kullanılırken, gün sonunda alış ve satış işlemlerini belli bir ücret karşılığında görebiliyordunuz.

Borsada karanlık oda nedir? Borsada kör havuz ne nedir? Borsada karanlık oda ne demek? sorularının cevaplarını vermeye çalıştım. Karanlık oda borsa yazısı ile ilgili aklınıza takılan birşey varsa lütfen yorum bölümünden iletin. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bol kazançlar hoşçakalın.

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Bu karanlık oda borsa kaçta kapanırsa kapansın 5 dk işlem yapmaya imkan veriyor değil mi ? Teşekkürler

  2. Merhabalar duyelim bir hisse bugün tavan yapti yarina almak icin saat kacta emir vermek gerekir vakifbank yatirimda

    1. Tavan yapmış bir hisse senedini almak gün içinde alım emri verebilirsiniz. Satıcıların durumuna göre sıra size geldiğinde alış işleminiz gerçekleşir. Satıcı olmaması halinde ertesi gün seans açılmadan önce alış emirlerinizi belirlediğiniz bir fiyattan verebilirsiniz.

  3. paradan.net sitesi ile tanıştığım için kendsimi çok şanslı hissdeiyorum. merak ettiğm bir çok sorunun cevabına sizin siteni sayesinde ulaştım teşekkürleer admin

  4. paradan.net sitesi ile tanıştığım için kendsimi çok şanslı hissdeiyorum. merak ettiğm bir çok sorunun cevabına sizin siteni sayesinde ulaştım teşekkürleer admin

  5. Hocam ertesi gün için emir vermek saat kaçta başlar? Mesela saat 18:20 de ertesi gün için emir verebiliyor muyuz? Diğer sorum saat 18:10 da o gün için alış veyahut satış emri verebilir miyiz? Verdiğimiz emir hemen işleme konur mü?

    1. Ramazan bey merhaba, Hisse senetleri için, BİST tarafından tanımlanan emirler içinde tarihli emir veya İKG(İptale Kadar Geçerli) emir şimdilik yoktur. Eğer hisse senedi için soruyorsanız 18:20 de ertesi gün için emir verebiliyor muyuz? diye bunun cevabı hayır olacaktır. Gün başı Açılış Seansı için Emir Toplama işlemi 09:40 ta başlar.
      18:10 da o gün için alış veyahut satış emri verebilir miyiz? diye sorunuzun cevabı ise, evet Kapanış Fiyatlı İşlemler 18:08-18:10 arasında toplanır ve 18:20 ye kadar bu emirler sırayla işlemi konur. İşlem yaptığınız aracı kuruma telefon ile veya kullandığınız veri terminali ile emir gönderebilirsiniz. Eğer ki Viop işlemi yapıyorsanız İKG (İptale Kadar Geçerli) Emir seçeneğini veya istediğin gün ayarlamalı emir tipini seçeblirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu