Borsada Neden Kaybediyoruz? | 2024

Borsada Neden Kaybediyoruz?

Öylece sitede dolaşırken, sitenin ilk yazısını buldum ve sizler için tekrardan düzenleyip tekrar yayınlamak istedim.

Yıllarca borsada kaybetmiş biri olarak sitenin ilk yazısının borsada yaşanan kayıplar ve kazama yolları olmasını istedim. Borsada Neden kaybediyoruz? Borsada Nasıl kazanırız? Sorularına cevap vermeye çalışacağım. Umarım yazımızı okuduktan sonra sizde kendinizi değerlendirirsiniz. Kazananlardan mı yoksa kaybedenlerden misiniz..

Borsada Kaybetme Nedenleri

Borsaya ilk girenler genellikle 1-2 kademe kazanınca kısa sürede zenginlik hayalleri kurmaya başlarlar. Tabi öyle ya borsaya girmeden önce pek çok yerde yazı okumuş, borsa hikayeleri duymuş, çevresinde pek çok kişi borsa sayesinde zengin olmuş.. Bu yazımızda sizlere güven vererek veya boş hayaller vererek borsa yolunda ilerlemenizi sağlayacağımızı düşünüyorsanız bu cümleden sonra yazıyı okumak size vakit kaybettirir.

Aşağıda belirteceğimiz maddeler neden borsada kaybettiğimizi kısaca anlatmaktadır. Umarım Bu maddelerden uzak durarak bir nebzede olsa zarar etmeyiz.

Borsada Neden Kaybediyoruz;

  1. Maymun iştahlıyız: Yani bir stratejiden hızlı dönüyoruz, verilen hedefe ulaşamadan hisseden ayrılıyoruz. ilk başta da bahsettiğim gibi ilk girenlerin yaptığı 1-2 kademede hemen hisseden çıkmak ve bunu alışkanlık haline getirmek olarak tanımlayabiliriz.
  2. Hızlı zengin olmak istiyoruz: Borsa çok ciddi kazançların olduğu bir alandır. Sağdan soldan duyumlarla hisse alıyoruz  hemen %500 %700 kazanmak istiyoruz. Genellikle sonu yine hüsran oluyor. Zengin olmayı herkes hayal eder ama işin sonu kötüye gittikçe elimizdeki tüm her şeyi daha fazla kazanmak uğruna heba ederiz.
  3. Sürekli Al Sat Yapıyoruz: Belirli bir stratejiye göre hareket etmiyoruz. Düşüşlerde panik olup satıyoruz , az bir yükselişte kar yaptım zannederek hisseyi yine satıyoruz genel olarak yine zarar ediyoruz. Bir hisse yükseliş trendine girdiyse o hisse çoğu zaman yükselir hatta bazen bu yükselişler günler ve haftalarca sürebilir. Bu zamanlarda elimizdeki hisseyi tutmamız bize zarardan ziyade kar elde ettirir.
  4. Araştırmadan Hisse Alıyoruz: Şirket nedir ne değildir bilmeden ondan bundan duyarak hisse alıyoruz. Bazıları var ki şirketin ne iş yaptığını bile bilmiyor. Doğal olarak genellikle sonuç yine zarar oluyor. Alım yapılacak hissenin şirketini yakından tanımak, bilançolarını incelemek geçmiş dönemlerdeki kar paylarını ve gelecek dönem analizlerini iyi yaparak yatırım yapmak gerekir.
  5. Spekülasyona Kanıyoruz: Sosyal paylaşım sitelerinde sürekli pompalanan, çok yükselecekmiş diye haberleri yapılan hisseler vardır. Bu hisseler sürekli gündemde tutulduğu için ister istemez bir yerde karşılaşıp yine o hisseyi alıyoruz ve zarara giden yola girmiş oluyoruz. Kimsenin sözü ile ne bir hisseye girin nede bulunduğunuz hisseden çıkış yapın. Borsa akıllı insanların bulunduğu bir yerdir. Ne kadar çok okuyup ne kadar çok bilgi sahibi olursanız hata yapma oranınız düşer. Borsada mal boşaltmak diye tabir edilen bir kelime var. Bunları yapanlara dikkat edin..
  6. Yanlış Hissede Bekliyoruz: Geleceğe yatırım yapmayan kendini geliştirmeyen şirketlere yatırım yapıyoruz. Genellikle bizlerin zaman ve para kaybetmesine sebep oluyor. Spek hisseler diye tabir ettiğimiz bir tanım vardır. İlerleyen makalelerde mutlaka bahsedeceğiz bu durumdan. Patronların dahi adam tutarak kendi hisse fiyatlarını oynak yaptığını ve milletin paralarını aldığını günümüzde bile duyuyoruz. Elimizin altında internet gibi bir araç varken hisse araştırması yapmak oldukça kolaydır.

Borsada Nasıl Kazanılır

Aslında bu sorunun cevabını zamanla yatırımcılar acı tecrübelerle kendi kendine yanıtlıyor. Parasını kaybedip kumar oynadım kaybettim deyip giden de oluyor benim gibi acı tecrübeler yaşayıp tekrar tekrar deneyen de. Borsada neden kaybediyoruz konusundan, borsada kazanmanın kurallarına geçelim.

Borsada Kazanma Kuralları

  1. Sabırlı Olun (En önemli Kuraldır..)
  2. Araştırma yapın
  3. Borsada oyun oynamayın yatırım yapın (Borsa Kumar Değildir)
  4. Şirketin geleceğine bakın
  5. Şirketin sahiplerini tanıyın (İnterneti Kullanın)
  6. Aldığınız şirketi kendi şirketiniz gibi görün
  7. Sürekli okuyun öğrenin
  8. Günlük kazanca değil ileriye dönük kazanca odaklanın
  9. Mutlaka plan yapın bir stratejiniz olsun
  10. Stop loss yani zarar kesmesini bilin (İnatlaşmayın..)
  11. Hemen zengin olma hayalini bırakın gerçeklerle yüzleşin.
  12. Borsada olanlar %95 Kaybeder siz %5 in içine girmeye çalışın.
  13. Sürekli al sat yapmayın hedefinize odaklanın (Al-Sat bir oyundur. Siz Yatırımcısınız ve bunu asla unutmayınız..)

İşin özüne indiğinizde sabır ve araştırma borsada kazanmanın en önemli kurallarıdır. En büyükler bile kaybederler, en büyük şirketler bile batar hatalarınızdan ders alın. Aklınıza takılan tüm soru ve sorunlar için makalemizin altında bulunan yorumlar kısmından yorum yaparak bizlere soru sorabilirsiniz. Unutmayın sadece soru değil katılmadığınız veya eklemek istediğiniz şeyler içinde bizlere yazabilirsiniz.

  • Murat Aksoy

    Related Posts

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Para insanların hayatlarına yön veren bir araçtır. Birçok insan hayallerindeki hayatı yaşamak için bolca parasının olmasını ister. Aileden gelen bir zenginliğiniz yoksa nakit paranızı değerlendirip daha çok…

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Yemek sepeti uygulaması, günümüzde sıklıkla kullanılan, yemek sektöründe faaliyet gösteren satıcılar ile müşterileri uzaktan yan yana getiren bir uygulamadır. Yemek sepeti uygulaması ile fiyat karşılaştırması yapabilir ve aklınıza gelen hemen…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    You Missed

    Koca Takip Programı Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

    Koca Takip Programı Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

    Başkasının Whatsapp Mesajlarını Okuma 2024 Yılında Neden Gerekli?

    Başkasının Whatsapp Mesajlarını Okuma 2024 Yılında Neden Gerekli?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Bilanço Nedir? Borsada Bilanço Nasıl Okunur?

    Bilanço Nedir? Borsada Bilanço Nasıl Okunur?

    Teorik Eşleşme Nedir?

    Teorik Eşleşme Nedir?