Borsada Obo Nedir? | 2021
OBO Nedir?
Obo, tanımını yaparken örnek olarak canlandırma tekniğini kullanmak istiyorum. Bir insan düşünün bunun 2 omzu ile baş kısmına çizgiler çekerek bir şekil oluşturun. Aşağıda örneğini verdiğim resim gibi. Omuz ve baş kelimelerinin ilk harflerinden alınan kısaltmadır diyebiliriz.
Borsada Obo Nedir?
Borsada yatırım yapanların ve teknik analize göre işlem yapanların sıklıkla dile getirdiği obo Omuz Baş Omuz kelimelerinin baş harflerinin kullanılması ile oluşmuş bir terimdir.
Obo ne demek tam anlamıyla anlamanız için kendinizden yola çıkmalısınız. Bir insanın iki omzu başından aşağıdadır kollarınızıda yükselen yada düşen grafik çizgisi olarak düşünürseniz omuz baş omuz (obo) oluşumunu anlayabilirsiniz.
Aşağıdaki elimle çizmiş olduğum örnek grafik ile obo nedir daha iyi anlamaya çalışalım.
Yukarıdaki grafiği elimle çizdim kusura bakmayın biraz yamuk oldu ama obo bu resimde gösterdiğim gibi işlemektedir. Teknik analizciler grafikleri incelerken bu tür oluşumlara dikkat ederler.
Obo oluşumuna genellikle haftalık, aylık yada yıllık grafiklerde bakılır. Saatlik yada günlük grafikler obo oluşumunda yanıltıcı olabilmektedir. Borsada obo hisse senedi grafikleri üzerinde sıkça rastlanılan ve söz edilen bir oluşumdur.
Bazı yatırımcılar teknik analiz ile yatırım yaptığından obo veya tobo gibi oluşumları grafik üzerinde yakalayarak kazanç elde etmeye çalışırlar. Bu yüzden OBO nedir diye soran yeni başlamış kişiler için derleme yapmaya çalıştık. Obo oluşumları forex piyasalarında ve pay senedi piyasalarında sıklıkla rastlanmaktadır.
Obo oluşumunun analizi bilgi gerektirmektedir. Her grafikte obo oluşumuna benzer hareketler meydana gelebilir yada obo oluşacakmış izlenimi oluşabilir. Obo oluşumu aşama aşama takip edilmelidir. Zirve analizi yapılmalıdır. Alıcıların ve satıcıların durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
Obo oluşumu yükselmekte olan bir trendin artık dönüşe geçebileceği sinyalini vermektedir. Yatırımcılar satış yapacağı noktları iyi belirlemelidir. Obo oluşumunda boyun çizgisinin altındaki kapanış noktası kırılma olarak ifade edilir.
Teknik analiz ile ilgilenen yatırımcıların sıklıkla bahsettiği obo oluşumu bu şekilde gerçekleşir. En başta yazdığım gibi obo, tobo gibi teknik konularda yatırım kararı almak bilgi gerektirir. Yatırımcıların, alış yada satış işlemi yapmadan önce teknik ve temel analiz incelemesi yapması, yapılan yatırımın sağlığı açısından önemlidir.
Obo Formasyonu Nasıl Oluşur?
Obo Nedir? konusundan sonra Nasıl oluşur Kısmına gelecek olursak, Obo 4 aşamada adım adım oluşur. Bu aşamaları sırası ile incelersek;
Birinci OBO Oluşum Aşaması
OBO Formasyonu oluşmaya başladığı ilk aşamada; Piyasaya şekil veren yatırımcılar ilk aşamada güçlü trendde alıma geçerler. Alımlardan sonra oluşan birinci formasyonda tepede kar almak isteyen hisse sahipleri satışa geçmek isteyeceklerdir. Satış yapmak isteyen yatırımcıların satış sebebi tepe noktasının bulunduğunu düşünmeleridir. Tepe noktasından satılan bir malın daha aşağılara geleceği düşünülerek orada ki noktalardan almak istemeleridir. Formasyonun bu ilk birinci hareket kısmı OBO’nun sol omuz kısmını oluşturur.
Fiyat dalgalanmaları neticesinde ilk fiyatları kaçırdığı için üzülen yatırımcılar bu hareketi fırsat olarak görerek alıma geçeceklerdir. Hem yeni yatırımcıların hemde tepe noktasından itibaren ayrılan yatırımcıların hisseye gelmesiyse fiyatlar yukarı hareket etmeye başlayacaktır.
İkinci OBO Oluşum Aşaması
OBO Formasyonu ikinci oluşum aşamasında ise, Yukarıdaki birinci formasyon sonunda bahsettiğimiz gibi yeni alımlar geldikçe bir önceki oluşan tepe noktası hızla geçilir. Bu geçilen tepe noktasının üstünde yeni bir tepe noktası oluşmaya başlar. Bu tepe noktasına OBO’nun baş kısmı diyebiliriz. Yeni oluşan tepe baş kısmında yeniden kâr almak isteyen yatırımcıların satışları piyasaya düşmeye başlar. Satışlar neticesinde fiyatlar dalgalanır. Fiyatların dalgalanması kâr olarak görenlerin satışı ile ufak bir düşmede fırsat olarak görenlerin alım-satım işlemleridir diyebiliriz. Ancak bu bu noktada satımlar güçlü olacağı için düşüş yaşanır, düşüşten sonra yeni fiyatlar boyun bölgesine kadar gelir.
Boyun bölgesine gelen fiyatlardan sonra hem yeni alıcılar hemde elindeki malları satan yatırımcılar tekrardan hisseye dönmek isterler.
Üçüncü OBO Oluşum Aşaması
OBO Formasyonu üçüncü aşamasında ise, Önceki oluşan Sol omuz ve baş bölgesi kısımlarının tepelerinden veya yükselişinden fayda sağlayamayan veya hisseye güvenip girmeyen yeni alıcılar, fiyatların tekrardan yükseleceğini ve kazanacaklarını düşünerek hisseye girerler. Ancak alıcıların azalması ve artık hissede bekleyen kişilerin az olması sebebiyle yeni zirveye ulaşamadan birinci obo oluşum tepesine eş değer bir tepe yaparak düşüşe geçer. Bu düşüş sonucu OBO formasyonu sağ omuz kısmı oluşur. Bu aşamada OBO olduğunu gören akıllı yatırımcılar trendin bozulduğunu ve OBO oluşmak üzere olduğunu görerek hisseden çıkarlar.
Dördüncü OBO Oluşum Aşaması
OBO Formasyonu dördüncü aşamasında yani son aşamada ise, boyun çizgisi olarak bahsettiğimiz nokta(fiyat) oldukça önemlidir. Hisse fiyatı büyük satışlar sonucu boyun çizgisi desteğine kadar gelir. Bu destek noktasına gelen fiyat sonucu hisse sahipleri korkuya kapılarak elindeki malları satmak isterler. Elindeki malları satan yatırımcılar sonucu büyük bir düşüş trendi meydana gelmeye başlar. Bu düşüş trendi sonrası formasyon tamamlanmış olur.
Bu yazıda obo nedir ne demektir nasıl anlaşılır gibi bilgiler vermeye çalıştım. Yazıda yer alan bilgiler ve yorumlar yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bilgi verme amacıyla yazılmıştır. Her yatırımcı kendi yatırım kararından sorumludur.
Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.
Kaynak
Yazınız çok hoşuma gitti açıkçası. Borsada obo kavramından daha fazla bilgiler öğrendim, teşekkürler.