Hisse Senedi Bölünmesi Nedir?Nasıl Olur?
Hisse senedi bölünmesi Nedir? Nasıl Olur?
Hisse senedi bölünmesi, işletmenin tüm hisse senetlerini bölünme yöntemi ile çoğaltmasıdır. Örnek vermek gerekirse, XYZ Şirketi %100 oranında bölünme kararı aldığında, şirketin tüm hisse senetleri %100 olacak şekilde yani 2 katına çıkacak şekilde bölünür. Örneğin, önceden 100.000 Adet hissesi olan XYZ şirketi %100 hisse bölünme işleminden sonra 200.000 Adet olur.
Elinde her ne miktarda olursa olsun XYZ hissesi bulunan bir yatırımcının %100 hisse bölünme işleminden sonra elinde bulunan hisse sayısı iki katına çıkar. Örneğin 10 Adet hissesi bulunan bir yatırımcı bölünmeden sonra 20 adet hissesi olur.
Hisse bölünme oranı %100 olacak diye bir kavram yoktur. Bu oran şirket genel kurulunda belirlenir. %50 de olabilir %3000’de. Belirlenen oran 1 Adet hisseye ne kadar hisse alacağınızı belirtir. Örneğin %100 bölünmede elinde 1 Adet hissesi olan birine 1 Adet hisse daha verilir. Oran %400 olursa 1 Adet hisseye 4 hisse daha verilir yatırımcının toplam hissesi 5 olur.
Hisseler bölündükten sonra şirketin hisse senedi fiyatı da aynı oranda azalır. Örneğin %100 bölünmeden önce 8 Lira olan hisse fiyatı bölünme işleminden sonra 4 liraya düşer. Yatırımcı bölünme işleminden normalde kar yada zarar etmez. Kar yada zarar hisse performansına göre oluşur. Yapılan araştırmalara göre hisse senetleri bölünme işleminden sonra daha iyi performans göstermektedir.
Hisse Senedi Bölünmesi Nasıl Olur?
Hisse senedi bölünmesinin 2 farklı yöntemi vardır. Bunlar Bedelli sermaye arttırmı ve bedelsiz sermaye arttırmı şeklindedir. Bedelli ve bedelsiz sermaye arttırımı konularını daha önce anlatmıştım. Bu konu içerisinde de kısaca anlatacağım.
Bedelli Sermaye Arttırmı ile Hisse Bölünmesi
Şirketlerin dışarıdan temin ettiği kaynaklarla bir bedel karşılığı dağıttığı hisse senetleridir. Şirketin hisselerini elinde bulunduran şirket ortaklarına verilen haklara Ruchan Hakkı denilmektedir. Daha açık anlatmam gerekirse şirket hisseleri bölüneceği zaman, eğer bölünmeden sonra yeni oluşan hisse senetlerinden almak isterseniz bir bedel ödemek zorundasınızdır.
Bedelli sermaye arttırmı konusu biraz karmaşık gibi görünse de basittir. Bedelli sermaye arttırmı hakkında daha detalı bir yazı okumak için TIKLAYIN
Bedelsiz Sermaye Arttırmı ile HHisse Bölünmesi
Bedelsiz sermaye arttırımı, şirketlerin kendi iç kaynaklarını kullanarak, (Temettü, yedek akçe, duran varlık satışı vb.) yatırımcısına hiçbir bedel olmadan hisse vermesidir. Bedelsiz sermaye arttırmı ile hisse senedi bölünmesinde yeni oluşacak hisseler için yatırımcılardan bir bedel istenmez.
Hisse bölünmeleri bu şekilde gerçekleşir. Peki hisse bölünmelerinin yatırımcı için bir katkısı var mıdır? Yatırımcı bölünmeden kar elde eder mi?
Hisse Bölünmesi Kazandırır mı?
Hisse senedi bölünmeleri ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, bölünme işleminden sonra çoğu hissenin daha iyi performans gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun sebebi hisse senetlerinin belli bir fiyattan sonra doygunluk seviyesine ulaşmasıdır. Örnek vererek açıklayayım.
Örneğin her ay düzenli olarak 400 TL tutarında hisse senedi alan bir yatırımcı 500 Lira hisse değeri bulunan bir hisseyi alamaz. Bu durum şirket hisselerinin daha az talep görmesini sağlayabilir. Ayrıca psikolojik olarak fiyatı yükselen hisse senetleri yatırımcılara pahalı gelmektedir. Fiyatı 500 TL olan bir hisse senedinin piyasaya göre ucuz olması yatırımcıya pahalı gelebilir.
Hisselerin bölünmeden sonra daha iyi performans göstermesinin başka bir sebebi de bölünme sebebiyle alım gücü açısından fiyatı düşen hisse senedi çoğaldığında arz-talep dengesinin değişmesidir. Alım gücü açısından fiyatı düşen hissenin hacminde artış görülebilir ve bu durum hisse performansına olumlu etki yaratabilir.
Bölünme sonrası hisse fiyatları iyi performans gösterecek diye bir kural yoktur. Tam tersine hisse fiyatları kötü performansta gösterebilir. Hisse senetleri üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda büyük çoğunlukta iyi performans gözlemlenmiştir.
Bölünme Haberinden Sonra Hisse Fiyatı
Bedelli yada bedelsiz bölünme kararı alan bir işletmenin hisse fiyatları haberin etkisi ile hızlı hareket edebilir. Bedelli ve bedelsiz bölünme haberinden sonra kat kat kazandıran yada kaybettiren hisse senetleri olmuştur. Arz talep ile ilgili bir kavramdır. Hisse fiyatları üzerinde oluşabilecek aşırı oynaklık ilerleyen zamanlarda dengelenebilir.
Son olarak tekrar edeyim bedelsiz bölünmeden sonra elinizdeki hisse sayısı bölünme oranı kadar artar ve hisse fiyatı bölünme oranı kadar düşer. Hisse fiyatının oransal olarak bölünme öncesi ve sonrası değişmediği varsayılırsa yatırımcı bölünme sonrasında kar yada zarar etmez.
Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.