Hisseye Para Girişi ve Çıkışı Nedir?
Hisseye Para Girişi ve Çıkışı Nedir?
Hisseye para girişi ve çıkışı, hisselerin yukarı ve aşağı yönleri hakkında bilgi veren bir veridir. Hisseye para giriş ve çıkışı kısa vadeli değil uzun vadeli olarak değerlendirilmelidir. Hisseye para girişi ve yatırım kararı alınırken tek başına yeterli bir veri değildir. Yatırımcılara ön bilgi sağlar.
Hisseye sürekli olarak para girişi oluyorsa hisse fiyatının yukarı yönlü hareket etmesi tahmin edilebilir. Tam tersi durumda hisseden para çıkışı oluyorsa, hisse fiyatınık aşağı yönlü hareket etmesi tahmin edilebilir.
Para Girişi ve Çıkışına Göre Hisse Muhtemel Hareketleri
Para Girişi:
- Hisseye para girişi oluyor ve hisse para girişi oranında yükseliyorsa hisse fiyatının daha yukarı gidebileceği düşünülebilir.
- Hisseye para girişi oluyor fakat hisse fiyatı düşüyorsa, hisse fiyatının dibe yakın olduğu düğünülebilir.
- Hisseye para girişi oluyor ve hisse yatay seyrediyorsa, hissenin toplandığı düşünülebilir.
Para Çıkışı:
- Hisseye para çıkışı oluyor ve hisse fiyatı para çıkışı oranında düşüyorsa, hisse fiyatının biraz daha aşağı düşeceği düşünülebilir.
- Hisseden para çıkışı oluyor ve hisse fiyatı yükseliyorsa, hissen fiyatının tepe noktasına yaklaştığı düşünülebilir.
- Hisseden para çıkışı oluyor ve hisse fiyatı yatay seyrediyorsa, hisselerin elden çıkartıldığı düşünülebilir.
Not: Teknik olarak para girişi ve çıkışı bu şekilde anlaşılsa da durum aniden tam tersine de dönebilir. Yatırımcı sadece bu verilere dayanarak yatırım kararı almamalıdır. Hisse senedi yatırımı yapılırken dikkat edilecek pek çok nokta bulunmaktadır.
Hisseye Para Girişi ve Çıkışı Yorumlama
Para girişi ve çıkışı yorumlanırken dikkat edilecek bazı kriterler vardır. Yatırımcı günlük para girişi ve çıkışıyla ilgileniyorsa çok sık aralıklarla para girişi ve çıkışını takip etmelidir. Günlük olarak hisseyi en çok alan ve en çok satan kurumların alış ve satış miktarlarının hesaplaması yapılarak yatırımcı hisse senedi hakkında yukarda belirtilen kriterlere göre yorumlama yapabilir.
Gün içinde kontrol edilen para girişi ve çıkışı anlık olarak değişkenlik gösterebilir. Alınan bir hisse senedi bir anda satış yönüne dönebilir. Bu sebeple yatırımcılar para girişi ve çıkışını yorumlarken daha uzun zaman dilimlerinin ortalamasına dikkat etmesi daha faydalı olabilir.
Para Girişi ve Çıkışı Nasıl Hesaplanır?
Para girişi ve çıkışı hesaplanırken alıcıların ve satıcıların toplam kaç adet hisse senedi aldığı ve kaç adet hisse senedi sattığı bilinmelidir. Ayrıca o günün kapanış hisse fiyatı da bilinmelidir. Bir örnekle açıklayacak olursam;
6.50 Lira ile kapanış yapan bir hisse senedinde kurumların alışı 25.000 Lot satışı 23.00 Lot olduğunda 25.000-23.000=2000 işlemini yaparız. Bu işlem yapıldığında 2000 Lot daha fazla alış işlemi olduğunu görürüz. 2000 Lotu hissenin kapanış fiyatı ile çarptığımızda 2000×6.50=13.000 Lira. Bu durumda XYZ hisse senedine 13.000 Lira’lık para girişi olmuştur. Durum tam tersine döndüğünde;
23.000 Lot alış işlemi olup 25.000 Lot Satış işlemi olduğunda 23.000-25.000=-2000 Lot sonucuna ulaşırız ve 2000×6.50=13.000 Lira para çıkışı olduğu sonucuna ulaşırız.
Hisseye para girişi ve çıkışı hesaplaması bu şekilde yapılmaktadır.
Para Girişi ve Çıkışı Nasıl Görülür?
Para girişi ve çıkışını görmek isteyen bir yatırımcı, Matriks veri terminali üzerinden para girişi ve çıkışını görebilir. Matriks veri terminali üzerinden bir hisse senedini hangi aracı kurumlar alıyor, hangi aracı kurumlar satıyor, en çok kimler almış en çok kimler satmış bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Matrik bir bilgi, veri dağıtım firmasıdır. Aracı kurumların birçoğu Matriks üzerinden anlık veri akışı sağlamakta ve Matriks verilerini kullanmaktadır. Aracı kurumunuz varsa, uygulamaları üzerinden para giriş ve çıkışını görebilirsiniz.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir yukarda da belirtildiği gibi hisselerin yönleri alıcı ve satıcı durumuna göre aniden değişebilir. Yukarda belirtilen faktörler gerçekleşse bile yön beklendiği gibi hareket etmeyebilir. Burada yer alan bilgilere göre yatırım kararı almayınız. Genel ortalamalara göre belirlenen para girişi ve çıkışını anlatmaya çalıştım.
Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.