Borsada RSI Nedir? ve RSI Nasıl Yorumlanır? | 2021
Göreceli Güç endeksi
RSI Nedir?
RSI bir momentum göstergesidir aynı zamanda Relatif Güç Endeksi de diyebiliriz. Momentum göstergesi; borsa piyasalarında ki yatırım araçlarının aşırı alım yapıldığı bölge ile aşırı satım koşullarını değerlendirmek için değişikliğin ölçüldüğü göstergedir. RSI bir osilatör (hareket halinde olan iki uçlu bir çizgi grafiği) olarak görüntülenir ve her zaman 0’dan başlayarak 100’e kadar bir okuma bölgesindedir. RSI J. Welles Wilder Jr. tarafından 1978 senesinde kitapta tanıtılarak geliştirilmiştir. Okumak isteyenler için kitabın adı “Technical Trading Systems”
RSI Size Ne Anlatıyor?
Stok veya varlığın birincil eğilimi, göstergenin değerlerinin doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için önemli bir araçtır. Örneğin, tanınmış pazar teknisyeni Constance Brown, CMT, bir yükseliş eğiliminde RSI’da aşırı satım okumanın muhtemelen % 30’dan çok daha yüksek olduğu ve bir düşüş trendi sırasında RSI’da aşırı alımın çok daha düşük olduğu fikrini destekledi. % 70 seviye’de.
Buna göre RSI’nın geçmişsel yorumu ve kullanımı, 70 veya üzerindeki değerlerin, bir menkul değerin aşırı satın alındığını veya aşırı değerlendiğini ve fiyatta bir trend tersine dönme veya düzeltici geri çekilme için hazırlanabileceğini göstermektedir. 30 veya daha düşük bir RSI okuması aşırı satılmış veya değersiz bir durumu gösterir.
RSI Kullanımına Yönelik Farklılıklar Örneği
RSI aşırı satılmış bir okuma ve bunu takiben fiyattaki düşük düşüklerle eşleşen daha yüksek bir düşük değer yarattığında yükseliş eğilimi oluşur. Bu yükselen yükseliş momentumunu göstermektedir ve aşırı satım bölgesinin üzerinde bir kırılma yeni bir uzun pozisyonu tetiklemek için kullanılabilir.
RSI aşırı alımlı bir okuma ve ardından fiyattaki daha yüksek en yüksek değerlerle eşleşen daha düşük bir yüksek değer yarattığında düşüş eğilimi oluşur.
RSI Salıncak Reddi Örneği
Başka bir ticaret tekniği, RSI’nın aşırı alımlı veya aşırı satım alanından yeniden ortaya çıktığı zamanki davranışını inceler. Bu sinyale boğa “salınım reddi” denir ve dört bölümden oluşur:
1-RSI aşırı satım alanına giriyor.
2-RSI% 30’un üzerine çıkıyor.
3-RSI aşırı satım alanına geri dönmeden başka bir dip oluşturur.
4-RSI daha sonra en yüksek seviyesini kırdı.
Farklılıklar gibi, salınım reddetme sinyalinin yükseliş versiyonunun ayna görüntüsüne benzeyen bir düşüş versiyonu var. Bir düşüş eğilimi reddetmesinin de dört bölümü vardır:
1-RSI aşırı alım bölgesine yükseliyor.
2-RSI% 70’in altına düşüyor.
3-RSI aşırı alım bölgesine geri dönmeden başka bir zirve oluşturuyor.
4-RSI daha sonra en düşük seviyesini kırdı.
RSI ve MACD
Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD), bir yatırım aracı fiyatının genellikle iki hareketli ortalamaları alınarak bu ortalamaların birbiri ile ilişkilerini gösteren, piyasa yön trendini takip eden bir göstergedir. MACD hesaplanması; Üstel Hareketli ortalamanın bir diğer Üstel Hareketli Ortalamadan çıkmasıyla bulunur bu üstel hareketli ortalamalar 26 dönemlik ve 12 dönemliktir. Bu çıkan sonuç MACD çizgisini oluşturur. 9 günlük EMA MACD’nin “sinyal hattı” olarak adlandırılır. Sinyal hattı alım ve satım sinyalleri için bir tetikleyici olarak işlev görebilen MACD hattının üstüne çizilir. Yatırımcılar MACD sinyal hattının üzerinden geçtiğinde güvenliği satın alabilir ve MACD sinyal hattının altından geçtiğinde güvenliği satabilir.
RSI, bir piyasanın son fiyat seviyelerine göre aşırı alım veya aşırı satım olarak değerlendirilmesini hedefliyor. RSI, belirli bir süre boyunca ortalama fiyat kazanç ve kayıplarını hesaplar; varsayılan süre, 0 ile 100 arasında sınırlanmış değerlerle 14 dönemdir.
MACD yukarıda da bahsettiğimiz gibi EMA’lar tarafından oluşan değerleri ölçmeye çalışır, RSI ise en yüksek ve en düşük fiyat arasındaki ilişkiyi ölçer. Bunlar MACD ve RSI genellikle teknik analistler tarafından piyasa tahminlerini yapmak için oldukça sık kullanılır.
Bahsedilen göstergeler piyasalarda ki momentumu ölçmek ister. Ancak her iki göstergede farklı çalıştığı ve okuduğu faktörler farklı olduğu için aynı gösterge sonuçlarını vermeyebilirler. Örnekle açıklamak gerekirse, RSI piyasada uzun süre sayılacak şekilde 70 seviyesinin üzerinde kalıyorsa piyasa alım bölgesinde fazla genişlediğini gösterir. MACD piyasanın alım ivmesinde hala artmakta olduğunu gösterir. Her iki gösterge de fiyattan sapma göstererek yaklaşan bir trend değişikliğine işaret edebilir (gösterge düştüğün’de fiyat daha yüksek olur veya bunun tersi olur). Gösterge momentumun nasıl, bir varlığın fiyat momentumu güçlü (yukarı veya aşağı) kaldığı içindir, gösterge uzun süre aşırı alım veya aşırı satım bölgesinde bulunur. RSI salınımlı bir pazarda en güvenilir olanıdır.
RSI göstergesi nasıl çalışır?
Yukarıda RSI, 70’in üstünde ise aşırı alım olarak kabul edildiğini ve 30 un altında ise aşırı satım bölgesinde olduğundan bahsetmiştik. Ancak RSI art arda 70 seviyesinin üstünde kalmaya devam ediyorsa bu değeri 80 e ayarlayabiliriz. Güçlü piyasalarda aşırı alım ve aşırı satım bölgesinde uzun süre kalabilir.
RSI kullanarak aslında çok güzel teknik grafiklerde destek ve direnç seviyeleri okunabilir. Fiyat grafiğinden bağımsız bir şekil çizeceği için okumanız kolay olabilir. Talep olması durumda RSI grafik okumasını resimlerle açıklayabiliriz.
Piyasalarda Boğa Piyasası varken RSI 40-50 arasında destek görevi görür. Aynı zamanda 80 noktasında ise direnç görevini üstlenir. Bunun tam tersi olarak ayı piyasalarında ise 50-60 bölgesi oldukça önemli ve yukarısı için direnç noktalarını oluşturur. 50-60 bölgesine girdiği zaman ayı piyasasından çıkış yorumunu yapabiliriz. Verdiğimiz sayılar genel olarak yapılan yorumlamalar ve analizler sonucu oluşmuştur. Güçlü ve çok düşük piyasalarda bu rakamlar bazen işlemez.
Altta yatan fiyatlar RSI tarafından onaylanmayan yeni bir yüksek veya düşük yaparsa, bu farklılık fiyatın tersine çevrilmesine işaret edebilir.
Borsa ile ilgili diğer yazılarımızı okuyarak daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu göstergeleri aynı zamanda Sitemiz partnerlerinden GCM ile 100.000 tl lik demo hesap oluşturup deneyebilirsiniz.