Borsada AKD Ne Demek? | 2024

Borsada AKD Ne Demek?

Merhaba, borsa terimlerini anlamak için bilgilendirme yazıları yazmaya devam ediyorum. Şimdi de Borsada AKD ne demek onu anlatayım. Borsada AKD “Aracı kurum dağılımı” demektir. Aracı Kurum Dağılımı kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturan kısaltmaya borsada AKD denilmektedir. Aracı kurum dağılımı kısaca akd pay piyasası yani hisse senetleri için matriks üzerinden anlık olarak görülebilir. Viop işlemleri için akd verisi gün sonunda verilmektedir. Daha önce yazdığım Borsada YTD ne demek? makalesini okumak için tıklayabilirisniz.

Aracı Kurum Dağılımı AKD Nasıl Görülür?

AKD görmek isteyen bir borsacı öncelikle derinlik lisansına sahip olmalıdır. Finansal piyasalarda işlem yapıyorsanız bir aracı kurum ile çalışıyorsunuz demektir. Bu aracı kurum bir bankanın yatırım departmanı da oolabilir mesela İş Yatırım, Ak Yatırım gibi veya GCM Yatırım, İnfo Yatırım gibi doğrudan SPK lisanslı aracı kurumlar da olabilir. Akd verilerini ister aracı kurumunuzdan isterseniz de MATRİKS üzerinden temin edip pay piyasası için anlık aracı kurum dağılımını görebilirsiniz. Pay piyasası ya da vadeli işlem ve opsiyon piyasasına ait olamayan semboller için aracı kurum dağılımı (akd) verisi yoktur. Yatırımcıların dikkat etmesi gereken konu akd verisi günlük bir veridir. Saklamada olan varlıklar akd ile görüntülenmeyebilir.

Matriks platformu üzerinde paylaşılan bir AKD örneğine aşağıdaki ekran görüntüsünden ulaşabilirsiniz. AKD’nin diğer adı da pasta grafiğidir. Pasta dağılımı olarak da bilinir.

Aracı Kurum Dağılımı AKD Nedir?

Aracı kurum dağılımı, örneğin hisse senedinde, Aracı kurumun, ABC hissesini ne kadar aldığı ve ne kadar sattığının gösterildiği bir değerdir. Yüzdesel yada lot bazında gösterilebilir. Örneğin ABC hissesini XYZ aracı kurumu 10.000 Lot aldığı KLM aracı kurumunun da 9.000 Lot sattığı gösterilir. Yüzdesel veya rakamsal olarak aracı kurumun ilgili hisse senedi üzerinde ne kadar bir paya sahip olduğu AKD ile görülür.

Yatırımcılar, aracı kurumların hisseyi almak için istekli olup olamadığını AKD ile rahatlıkla görebilir. Hangi aracı kurumun hisseyi aldığını hangisini sattığını görmek isterseniz AKD lisansı alarak işlemlerinize devam edebilirsiniz. Yatırımcılar genel olarak aracı kurumların ağırlıklarını arttırdığı hisselerde yükseliş beklerler. Aracı kurumların ağırlıklarını azalttığı hisselerde ise düşüş beklerler. AKD verilerine bakarak yatırım yapanlar genellikle haftalık yada aylık oranları takip ederler.

Yükseliş yada düşüş için sadece AKD yeterli değildir. Hisse senedi alınmadan önce incelenmesi gereken birsürü değer vardır. Bu yazı Borsada AKD ne demek onu anlatmak için yazılmıştır. Yatırım tavsiyesi içermemektedir. Akd verileri hisse senetleri için yorumlanabilse de her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bu nasıl olur derseniz bir hisse senedinde aracı kurumların ağırlığı artarken aniden düşüşe geçebilir yada ağırlığı azalırken aniden yükselişe geçebilir ve hisse senedi yönü hızlı bir şekilde değişebilir. Tekrar etmem gerekirse, Yatırımcılar yatırım yapamadan önce daha farklı değerleri de incelemelidir.

Borsada AKD ne demek anlatmaya çalıştım. Lütfen yatırım tavsiyesi olarak algılamayın. Bildiğiniz gibi yatırım tavsiyesi kesinlikle yapmıyorum. Yatırım tavsiyesi yapmak aracı kurumlar ile SPK lisansına sahip olan kişilerin işidir. Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi niteliğinde değil bilgi vermek için yazılmıştır. Her yatırımcı kendi yatırımından sorumludur. Bol kazançlar hoşçakalın. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.

  • Murat Aksoy

    Related Posts

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Para insanların hayatlarına yön veren bir araçtır. Birçok insan hayallerindeki hayatı yaşamak için bolca parasının olmasını ister. Aileden gelen bir zenginliğiniz yoksa nakit paranızı değerlendirip daha çok…

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Yemek sepeti uygulaması, günümüzde sıklıkla kullanılan, yemek sektöründe faaliyet gösteren satıcılar ile müşterileri uzaktan yan yana getiren bir uygulamadır. Yemek sepeti uygulaması ile fiyat karşılaştırması yapabilir ve aklınıza gelen hemen…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    You Missed

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Parayı Değerlendirme Yöntemleri Parayı Nasıl Değerlendirebilirim?

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Yemek Sepeti Kredi Kartı Ekleme

    Bilanço Nedir? Borsada Bilanço Nasıl Okunur?

    Bilanço Nedir? Borsada Bilanço Nasıl Okunur?

    Teorik Eşleşme Nedir?

    Teorik Eşleşme Nedir?

    Borsa Hesabından Paramı Çekemiyorum

    Borsa Hesabından Paramı Çekemiyorum

    Borsada Düzeltme Ne Demek?

    Borsada Düzeltme Ne Demek?