Bono Nedir? Bono Ne Demek?

Bono Nedir? Bono Ne Demektir?

Bono, devlet veya işletmelerin borçlanma araçlarından biridir. Bono ile devletler veya şirketler finansal ihtiyaçlarını gidermek için belirli bir vade ile borç alırlar. Aldıkları bu borca karşılık olarak önceden belirlenen oranda faiz ödemesi yaparlar. Yatırımcı, devlet yada şirketler tarafından ihraç edilen Bonoları alarak gelir elde eder.

Bonoların vadesi iki aydan az ve bir yıldan fazla olamaz. Bono yatırımı yapan bir yatırımcı vade sonunda belirlenen faiz oranında gelir elde eder. Bono nedir, ne demektir konusuna sorular ile devam edeceğim aklınızda soru işareti bırakmamaya çalışacağım. Bono nedir, ne demektir? Konusu içerisinde;

  1. Bono Ne İşe Yarar?
  2. Bono Özellikleri Nedir?
  3. Bono Türleri Nelerdir?
  4. Bono Nereden ve Nasıl Alınır?
  5. Bono Vergisi Var Mı?
  6. Bonoların Avantajı Nedir?
  7. Bonoların Dezavantajı Nedir?
  8. Bono Kazandırır mı?
  9. Vadesinden Önce Bono Satılır mı?
  10. Bono Alırken Nelere Dikkat Edilir?
  11. En Fazla Kazandıran Bonolar
  12. Bonoların Riskleri Nedir?
  13. Tahvil ile Bono Arasındaki Fark Nedir?
  14. Bono ve Faiz İlişkisi

Konumuz içerisinde tüm sorulara cevap vermeye çalışacağım. Umarım faydalı bir yazı olur. Hazırsanız başlayalım.

Bono Ne İşe Yarar?

Bonolar için devlet veya işletmelerin kısa vadeli borçlanma araçlarıdır demiştim. Devlet veya işletme bono ihraç ederek kısa vadeli finansal ihtiyaçlarını giderir. Bono alan bir yatırımcı da kısa vadeli faiz geliri elde eder.

Bono Özellikleri Nedir?

Bonoların vadesi en az iki ay en fazla bir yıl olur. Bonolar kıymetli evraklardır yasal olarak geçerli sayılmaları için üzerinde bono yazması gerekmektedir, ödenecek tutar bilgisinin olması, ödenecek yer bilgileri, yatırımcı bilgileri, düzenlendiği yer, düzenlendiği gün, bono vadesi ve bonoyu ihraç eden devlet yada işletmelerin yetkili kişileri tarafından imzalanması gerekmektedir.

Bono üzerinden belirtilen özellikler olmamasını durumunda bono geçersiz sayılabilir. Yatırımcı bono yatırımı yapmadan önce bu özelliklere dikkat etmelidir.

Bono Türleri Nedir?

Bono ihraç eden kurumların bono ihraç etme amaçları farklılık gösterdiği için bonolar çeşitli türlere ayrılmıştır. Bono çeşitleri;

Hazine ve Devlet Bonosu:

En güvenli bono olarak kabul edilir, devlet tarafından çıkartılır. Türk Lirası veya döviz olarak çıkartılır. Vadesi 2 ay ile 1 yıl arasındadır.

Finansman Bonosu:

Şirketler tarafından çıkartılırlar, şirketlerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırlar. Vadeleri 2 ay ile 1 yıl arasında değişir. Güvenilir şirketlerin bonoları sıklıkla tercih edilir.

Banka Bonosu:

Kalkınma ve Yatırım Bankaları tarafından çıkartılırlar. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayı ile çıkartılırlar. Banka Bonolarının vadesi 2 ay ile 1 yıl arasında değişir.

Altın, Gümüş, Platin Kıymetli, Değerli Maden Bonoları:

Değerli Maden Bonosu, Değerli madenin işlem gördüğü borsaya üye bankalar ile Değerli maden aracı kurumlarının belli miktarda kıymetli maden cinsinden ihraç ederek iskontolu veya iskontosuz olarak sattıkları bonolardır. Vadeleri 2 ay ile 1 yıl arasındadır.

Bono Nereden ve Nasıl Alınır?

Bonolar Bankalar ve Aracı kurumlardan alınır. Borsa İstanbul (BIST) Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) üzerinden bono alabilirsiniz. Aracı kurum ve bankaların internet şubesi üzerinden bono alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Bono Vergisi Var mı?

Bonoların vergisi vardır. Fakat vadeli mevduat hesaplarına göre vergi açısından daha avantajlıdır. Vadeli mevduat hesaplarında vergi %15 iken bonolarda vergi %10’dur

Bonoların Avantajları Nedir?

Devlet bonoları riski neredeyse sıfırdır. Bonoları istediğiniz an alıp satabilirsiniz. Sabit getiri avantajı sunar. Mevduat hesaplarında vergi oranı %15 iken bonolarda vergi oranı %10’dur.

Bonoların Dezavantajı Nedir?

Bono alınmadan önce vadeye göre enflasyon oranları incelenmelidir. Vade süresince enflasyon oranının bono getiri oranından yüksek olması yatırımcı açısından iyi değildir. Yatırımcı bono almadan önce enflasyon beklentilerini incelemedir.

Bono Kazandırır mı?

Bonolar önceden belirlenen vadeye göre getiri oranları olan borçlanma araçları olduğu için vade sonunda enflasyon üzerinde getiri sağlanırsa bono kazandıran bir yatırım aracı olur. Bono yatırımı yapan bir yatırımcı vade sonunda belirlenen oranda getiri elde eder. Ana parasının üzerine eklenen bir kazanç olduğu için Bonolar kazançlı yatırım araçlarıdır.

Vadesinden Önce Bono Satılır mı?

Bonolar, Borsa İstanbul (BIST) Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) üzerinden alınıp satılabilir. Vadesinden önce bonolarınızın tamamını yada bir kısmını bozdurabilirsiniz.

Bono Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Hazine bonoları vadesinden önce bozdurulduğunda belirli bir oranda komisyon kesilmektedir. Hazine bonosu alacak olan yatırımcı bono almadan önce vadesini iyi hesap etmelidir.

Bono yatırımı yapılırken vergilendirme dikkate alınmalıdır. Bazı yatırım araçlarına göre bonodan kazanılan para üzerinden gelir vergisi alınmaktadır.

Yatırımcılar bono almadan önce faiz oranlarını dikkate almalıdır. Bono getirileri faiz oranı yükseldikçe düşmektedir.

En Fazla Kazandıran Bonolar

Bonoların kazançları vade sonunda getiri oranı ile ölçülmektedir. Bono alınırken mevcut enflasyon ve faiz oranları bono vadesi sonunda çok düşmüşse bu bonoyu en fazla kazandıran bono haline getirir.

Bonoların Riskleri Nedir?

Bonolar, borç veren ve borç alan ilişkisidir. Dolayısıyla bono alan yatırımcı borç veren statüsündedir. Borç veren yatırımcı zamanı geldiğinde borcunu alabileceğini iyi analiz etmelidir. Devlet bonolarından risk sıfır olarak gözükse de Risklerin en büyüğü fakat gerçekleşme olasılığı en düşük olanı devletin moratoryum ilan etmesidir. Moratoryum ilan eden bir devlet borçlarını ödemeyeceğini söyler. Dolayısıyla tahvil ve bonolar borçlanma aracı olduğu için alacağınız parayı alamazsınız. Bu durum çok çok zor gerçekleşir fakat imkansız değildir.

Şirketlerin de aynı şekilde iflas etme riskleri vardır. Yatırımcı bono almadan önce mevcut riskleri iyi analiz etmelidir.

Tahvil ve Bono Arasındaki Fark Nedir?

Tahvil ve bonolar arasında vade haricinde fark yoktur. İkisi de borçlanma aracıdır. Bonoların vadesi en az 2 ay en fazla 1 Yıldır. Tahvilin vadesi en az 1 yıldır. Bonolar kısa vadeli yatırım aracı tahviller uzun vadeli yatırım araçlarıdır.

Bono ve Faiz İlişkisi

Bonolar ile faiz arasında ters ilişki vardır. Faizler artarsa bonoların fiyatları düşer. Faizler azalırsa bonoların fiyatları yükselir. Bonoyu vade sonuna kadar elinizde tutacaksınız faiz hareketleri yatırımcıyı fazla ilgilendirmez. Vade sonunda yatırımcı her halükarda anlaşılan oranda kazanç elde eder.

Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu