Borsada Temel Analiz Ne Demek? Teknik Analiz Nedir? | 2021

Borsada Temel Analiz ve Teknik Analiz

Temel Analiz Ne Demek?

Temel Analiz, Piyasada işlem yapmakta olan yatırımcıların kullandığı analiz yöntemlerinden biridir. Kısa vadeli tahminler için kullanılan teknik analizin tersine, temel analiz daha çok orta ve uzun işlem yapacak yatırımcıların tercih ettiği bir analiz türüdür. Genel olarak borsa da yatırım yapılacağı zaman bir hissenin geleceğe dair analizini yapmak için kullanılan analiz türüdür.

Temel analizin yapılabilmesi için bir ülkenin enflasyonu, o ülkenin uygulamakta olduğu politika faizi ve cari açık/fazla vermesi gibi makroekonomik verileri kullanmak gerekmektedir. Temel analizi bir önek üzerinden anlatmaya çalışalım;


Temel Analiz

Euro TL paritesini göz önüne alarak Türkiye’nin önümüzdeki dönem de enflasyonu düşürmek gibi bir hedefi olduğunu bununla beraber ihracat rakamlarını da arttırmak istediğini, son olarak ise politika faizlerinde indirime gideceğini varsayalım. Aynı dönem içinde AB Merkez Bankasının da faizleri yükseltmesi söz konusu olduğunu varsayalım. Diğer tüm faktörleri sabit kabul ettiğimiz takdirde daha önceden belirttiğimiz değişkenler doğrultusunda ilerleneceğini düşünürsek Euro’nun değer kazanması ve buna karşılık ise Türk Lirasının değer kaybedeceği ön görüsünde bulunabiliriz.

Genel olarak Temel analiz şirket bilançolarını ve ileriye dönük finansman tahminlerini yapmak için kullanılır. Yatırımcıların uzun dönemde sıkça tercih ettiği bir analiz yöntemidir.

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analizi uygulayabilmek için öncelikle grafik okuma becerisine sahip olmak gerekmektedir. Bunun yanında ise teknik analizin temelini oluşturan kavramları da bilmek gerekmektedir. Bu kavramlar; direnç, yükselen kanal, trend, destek, alçalan kanaldır.

Şimdi bu kavramları daha yakından inceleyelim.

Trend Nedir?

Teknik analiz için oldukça önemli bir terimdir. Trend anlam olarak bir finans ürününün genel yönüdür. Trendin yönünü bazı durumlarda belirlemek oldukça zordur. Grafiklerde genel olarak düz bir çizgi olarak aşağı veya yukarı trendler halinde hareket göstermezler. Grafikler genelde inişli ve çıkışlı zigzag çizerek ilerlerler. Teknik analiz içerisinde finansal ürününün düşük ve yüksek değerleri o ürünün trendlerini oluşturur.

Trend Çeşitleri

Trendlerin çeşitlerini üçe ayırabiliriz.

  1. Yükselen Trend: Yükselen trend ilgili finansal ürünün sürekli tavan yaparak bunu tekrarlaması üzerine oluşur.
  2. Alçalan Trend: Alçalan trend ilgili finansal ürünün sürekli taban yaparak bunu tekrarlaması üzerine oluşur.
  3. Horizontal Trend: En üst ve en alt seviyelerde fazla sığ hareketler olursa buna horizontal trend adı verilir.

Trendler konusunda başka bir önemli konu ise bu trendlerin uzunluğudur. Trendler kısa süreli, uzun süreli, veya orta vadeli olabilmektedir. Örnek verecek olursak borsa da bir trendin süresi bir yıldan uzun sürüyorsa buna uzun vadeli trend denilmektedir. 1 ila 3 ay arasında ise orta vadeli trend denilmektedir. 1 ayın altında sürüyor ise kısa süreli trend denilmektedir.

Bazı temel teknik analiz kavramları haricinde, teknik analiz indikatörleri ve teknik analiz yöntemlerini de bilmek gerekmektedir. Teknik analiz yapılırken kullanılan indikatörlerin sayısı oldukça fazladır. Bunların yanı sıra hiçbir teknik analizin %100 olarak gerçekleşeceğini garanti vermek yanlış olacaktır.
Teknik analiz yönteminde kullanılmakta olan yöntemler piyasa göre değişiklik gösterebilmektedir. Borsa üzerinde başarıya ulaşmış bir indikatör, forex piyasalarında başarılı olmayabilir. Bunun yanı sıra grafikler üzerinden bir teknik analiz yapılırken kullanılmakta olan zaman dilimi de sonucu bir hayli etkilemektedir. 2 saatlik bir grafikte kullanmakta olduğumuz indikatör ile 2 günlük bir grafikte kullanacağımız indikatör farklılık gösterecektir.

Diğer bir önemli nokta ise hiçbir zaman sadece bir indikatöre bakarak piyasada alım satım kararı verilmemesidir. Son ve en önemlisi ise başarılı bir teknik analiz kişiye göre değişim göstermekle beraber geçmiş verilere de bakılması gerektiğidir.

Teknik Analizde kullanılan indikatörleri biraz inceleyelim. Bu indikatörler gelecekte oluşacak fiyatlar hakkında bize fikir vermektedir.

Mum Çubuk Nedir?

Japonlar tarafından 1800’lü yıllarda kullanılmaya başlayan bu çubuk türü borsada pek çok yatırımcı tarafından tercih edilmektedir. Mum çubuk nedir sorusuna cevap verirsek; Açılış ve Kapanış noktalarını temsil edem mum görünümlü bir çubuktur. Mum çubuklar ile oluşturulmuş ve güncel formasyonları bulabileceğiniz grafikler sitemiz borsa kısmında sizlere sunulmuştur.

Hareketli Ortalama

Hareketli ortalama teknik analizde oldukça sık kullanılan önemli bir göstergedir. Fiyatların hangi yönlü hareket edeceğine dair fikir vermekten ziyade geçmiş fiyatları baz almasında dolayı şu anki fiyatı gecikmeli olarak bize sunmaktadır. Geçmiş fiyatlara dayandığından dolayı gecikmeli bir göstergedir.

Hareketli Ortalama Nasıl Hesaplanır ?

Hareketli ortalama hesaplanırken n adet fiyat ortalaması alınmaktadır. Hareketli ortalama trend açısından oldukça önemli bir gösterge niteliğindedir. Örnek verecek olursak;

400 günlük hareketli ortalama 40 günlük hareketli ortalamaya göre daha yavaş hareket etmektedir ve daha ağır bir öngörü belirtmektedir. Kısa süreli analizler kısa sürede yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar tarafından kullanılırken uzun süreli analizler uzun vadede yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir.

Bir diğer indikatör ise MACD göstergesidir.

MACD Göstergesi Nedir ?

MACD göstergesi fiyatların 2 farklı haraketli ortalaması arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Hesaplanırken yirmi altı günlük üssel ortalamanın on iki günlük üssel ortalamadan çıkarılması ile bulunabilmektedir. 70 li yıllarda Gerald Appel bu göstergeyi geliştirmiştir.

Relatif Güç Endeksi Nedir ?

Bu gün ki kapanış fiyatları ile bir önceki gün kapanış fiyatlarının karşılaştırılmasıyla hesaplanan kısa ve orta süreli trend yönü hakkında öngörüde bulunmayı sağlamaktadır.

Yazar: Barış ÇEVİK

Diğer makalelerimize göz atarak sizde Borsadan Nasıl Para Kazanılır? öğrenebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu