Menkul Kıymet Nedir?
Menkul Kıymet Nedir?
Menkul kıymet, Yatırım amacı ile taşınabilir değerli evrak anlamına gelir. Menkul Kıymetler, bir şirket veya hükümet tarafından, sahiplik hakları, borç hakları,satın alma, satma veya takas etme hakkı veren ihraç edilebilir finansal araçlardır. Sermaye Piyasası araçları içerisinde yer alırlar. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan izin alınarak çıkarılırlar. Menkul kıymet ihraç eden tüzel kişi menkul kıymetin ihraçcısıdır. Hem uzun hemde kısa vadeli olarak yatırım yapılabilen yatırım araçlarıdır.
Menkul Kıymetler Nelerdir?
- Hisse Senetleri
- Tahviller
- Hazine Bonoları
- Banka Bonoları
- Özel sektör tahvilleri
- Finansman Bonoları
- İntifa Senetleri
- Kar-Zarar ortaklığı Belgeleri
- Gayrimenkul Sertifikaları
- Katılma İntifa Senedi
Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler
Varlığa dayalı menkul kıymetler çeşitli finansal kurumların alacakları karşılığında çıkardıkları araçlardır. Bu araçlara örnek verecek olursak;
- Konut kredileri
- Tüketici kredileri
- İhracattan doğan alacaklar
- Finansal kiralamadan doğan alacaklar
- Diğer alacaklar
Varlığa Dayalı Menkul çıkartmaya yetkili kurumlar,Bankalar,Finans Şirketleri ,Finansal Kiralama Şirketleri,Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’dır.
Repoya Konu Olan Menkul Kıymetler
Repo, Bir yatırım kuruluşunun yada bireysel yatırımcının elinde bulunan menkul kıymeti satıp ileri bir tarihte anlaşılan fiyat üzerinden tekrar almasıdır. Repo kısa vadeli bir yatırım için uygundur. Vadesi 1 gün ile 1 ay arasında değişir. Düz repo, Ters repo, Gecelik repo, Açık repo, Sürekli repo, Esnek repo, Vadeye kadar repo, Döviz swapı repoları, Karşılıksız repo olmak üzere 9 Çeşit repo türü vardır. Repoya konu olan menkul kıymetler;
- Hazine bonoları
- Devlet tahvilleri
- Varlığa dayalı menkul kıymetler
- Banka bonoları
Menkul kıymetlerin, içsel risk seviyeleri farklılık gösterir. Örneğin, hisse senetleri tahvillerden daha riskli sayılır. Bir yatırımcı risk alabildiği kadar ilgili menkul kıymeti seçer. Ayrıca, menkul kıymetlerin likidite seviyeleri de farklılık gösterir. Tahviller, hisse senetleri ve para piyasası araçları gibi oldukça likit menkul kıymetler daha sık işlem görmektedir.
Menkul Kıymetler Nasıl Alınıp Satılır?
Menkul Kıymet alım satım işlemi yapmak isteyen bir yatırımcı ilk olarak yatırım hesabına sahip olmalıdır. Yatırım hesabını aracı kurumlar üzerinde açabilirsiniz ve Hisse senedi, Bono, Tahvil gibi menkul kıymet ürünleri alıp satabilirsiniz. Menkul kıymetler borsalar üzerinden alınıp satılır. Daha önceleri hatırlarsanız IMKB vardı yani İstanbul Menkul Kıymetler Borsası. Geçmişte IMKB günümüzde Borsa İstanbul’dur.
Menkul Kıymetler Borsası
Menkul Kıymetler Borsası, alıcıyı ve satıcıyı yan yana getirmeden aracı kurumlar sayesinde kıymetli kağıtların alım ve satım işleminin yapıldığı yerdir. Borsa diye tabir ettiğimiz platformdur.
SONUÇ
Menkul kıymetler değerli kağıtlar anlamına gelmektedir. Şirketlerin hisse senetleri gibi değerli kağıtların alınıp satıldığı platformlara menkul kıymetler borsası denilmektedir. Menkul kıymetlere yatırım yapan bir yatırımcı kısa yada uzun vadede kar elde etmeyi umar.